Devlet Destekli Ticari Alacaklar Sigortası Sistemi kuruldu
Devlet Bazlı Ticari Alacaklar Sigorta Sistemi, ticari alacak sigortasının teminat altına aldığı risklerin aktif bir şekilde savunulması amacıyla kurulmuştur.
Ticari alacak sigortası kapsamındaki risklerin aktif olarak korunması amacıyla kurulan Devlete Dayalı Ticari Alacaklar Sigorta Sistemi’ne yüzde 75-110 oranında reasürans desteği sağlanacak.
“Devlet Destekli Ticari Alacaklar Sigorta Sistemi”ne İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, Devlete Dayalı Ticari Alacaklar Sigorta Sistemi’ne ilişkin güzergah ve esaslar, tarife ve talimatlar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınarak Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenecek.
Sistem kapsamında ticari alacak sigortası yaptırılacak sigortalıların seçim kriterleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınarak Sigorta ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenecek.
reasürans desteği
5684 sayılı Kanun’un 33/A maddesi uyarınca Devlet Katkılı Ticari Alacaklar Sigorta Sistemi’ne her yıl ilgili devir sırasında Devlet tarafından reasürans sağlanacaktır. Bu Kararın amaçları bakımından ilgili dönem, bir sonraki yılın Nisan ayının başından Mart ayının sonuna kadar olan dönemi ifade eder. Hazine ve Maliye Bakanı, Sigorta ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun teklifi üzerine ilgili dönem için verilebilecek toplam reasürans ekinin üst sınırını belirleyebilecek. Bu teklif, ilgili dönemin başlangıcından en geç bir ay önce yapılır.
Devlet Katkılı Ticari Alacaklar Sigorta Sistemi kapsamında ilgili dönemde akdedilmiş olan ancak reasürans ve retrosesyon yoluyla devredilemeyen sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan risklerin hasar/prim oranı;
Özel Riskler Genel Müdürlüğü’nde kalan ve garanti edilen risklerin %50’sini oluşturan pay için %75 ve üzeri, garanti kapsamındaki risklerin kalan %50’sini oluşturan pay için %110 veya üzeri reasürans takviyesi yapılmıştır. Devlet tarafından.
Özel Riskler Yönetim Merkezi, ikinci fıkra uyarınca Devlet tarafından taahhüt edilen reasürans matrahının azaltılması için reasürans anlaşması yapmaya yetkilidir.
Reasürans esasına uygun fiyat, her iş için ilgili dönemdeki iptaller düşüldükten sonra yazılan brüt primin %5’i (binde beş)’dir. Brüt primin %1,5’i (yüzde bir buçuk).
Finansman ve ödemeler
Reasürans ekine ihtiyaç duyulması durumunda; 3’üncü unsur çerçevesinde hesaplanan tutar, Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin talebi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili düzenlemesinden Özel Riskler Yönetim Merkezi’ne ödenir.